De Valuwe

Voedselapotheek Verdeliet

 

De Voedselapotheek is neergestreken bij Verdeliet en wil mensen bewust maken van het effect van gezond eten. Dit doet de Voedselapotheek door mensen bij elkaar te brengen en samen te ontdekken en te proeven. Zo is gezond niet alleen lekker, maar ook gezellig.

Er vinden vijf bijzondere workshops plaats:

28 juni                                           Fietstocht: samen gezond in beweging
5 juli                                              Supermarktsafari: samen gezond ouder worden
10 september (11.00 - 13.45)    Samen gezond snacken
17 september (11.00 - 13.45)    Samen gezond zwanger
24 september (11.00 - 13.45)    Samen gezond en gelukkig

Inschrijven kan via info@verdeliet.nl of door even langs te komen in de tuin aan de Toermalijnlaan in Cuijk.

 

Fietstocht: samen gezond in beweging

Een gezellige fietstocht naar boeren in de omgeving. We besteden hierbij aandacht aan de relatie tussen gezond eten en bewegen. Welke voeding heeft een positief effect op het functioneren van spieren en botten? Hoe zet je gezond eten en bewegen in om een vitaal leven te (blijven) leiden?

 

In deze workshop leer je meer over de relatie tussen gezond eten en bewegen. Bovendien nemen we een kijkje bij producenten van belangrijke bouwstenen voor onze gezondheid.

 

Supermarktsafari: samen gezond ouder worden

Hoe breng je met voeding de belangrijkste hormonen in het vrouwenlichaam in balans? En hoe kun je weg blijven van al het verslavende en ongezonde voedsel dat je vindt in supermarkten? We nemen jouw voedingspatroon onder de loep en bekijken samen mogelijke wijzigingen. Met hierbij ook aandacht voor een gezond gewicht, vaak een issue bij ouder worden.

 

In deze workshop leer je meer over de relatie tussen jouw hormoonbalans en gezond eten. We gaan op supermarktsafari om te onderzoeken welke producten nu echt gezond zijn en werkelijk bijdragen aan gezond ouder worden. Wist je bijvoorbeeld dat selium kan helpen om opvliegers tijdens de overgang te verlichten? Selium zit in linzen, broccoli, asperges, tomaten en champignons.

 

Samen zwanger

Aandacht voor het belang van gezond zwanger zijn. Voor en tijdens de zwangerschap legt een vrouw de basis voor de gezondheid van haar kind. Wil jij een gezonde start voor jouw kindje? Dan is het belangrijk dat je de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, zo kan je kindje optimaal groeien. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine C jouw lichaam helpt foliumzuur op te nemen? Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen en zit bijvoorbeeld veel in spinazie.

 

In deze workshop leer je meer over de voedingsstoffen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Tijdens een wandeling door de tuin laten we je zien in welke ingrediënten deze voedingsstoffen zitten en bereiden we gezamenlijk een gezonde maaltijd.

 

Deelname kost € 2. Inschrijven kan via info@verdeliet.nl of door even langs te komen in de tuin.

 

Samen gezond snacken

Een lekker tussendoortje of een feestelijk hapje hoeft niet altijd ongezond te zijn. Sterker nog: snacks kunnen juist ook goed zijn voor jouw gezondheid. Ontdek welke snacks bijvoorbeeld jouw spijsvertering ondersteunen of helpen bij bepaalde klachten. Of hoe je voorkomt dat je verslaafd raakt aan ongezond lekkers.

 

In deze workshop krijg je leuke en handige tips om gezond te snacken. Samen met buurtgenoten maak je lekkere, gezonde en betaalbare hapjes. Ook maken we een wandeling door Wereldtuin Verdeliet.

 

Deelname kost € 2. Inschrijven kan via info@verdeliet.nl of door even langs te komen in de tuin.

 

Samen gezond en gelukkig

Zit je lekker in je vel? Stress en vermoeidheid zijn klachten die je kunt krijgen als je niet goed voor jezelf zorgt. Voeding helpt bij het verminderen van stress of het voorkomen van een burn-out. Gezond eten is goed voor jouw lijf, maar ook voor jouw hersenen. Het helpt je positief en gelukkig te leven.

 

Stress wordt veroorzaakt door een hormoon, cortisol genaamd. Wist je dat onverzadigde vetten de productie van dit stresshormoon kunnen verminderen? Door bijvoorbeeld vette vis, aardbeien en lijnzaadolie krijg je deze vetten binnen. Deze en meer tips hoor je tijdens deze workshop.

 

In deze workshop ontdek je hoe je met voeding jouw mentale gezondheid kunt verbeteren. We geven je tips om met meer aandacht te eten. We wandelen door de tuin en bereiden samen een gezonde maaltijd.

 

Deelname kost € 2. Inschrijven kan via info@verdeliet.nl of door even langs te komen in de tuin.