De Valuwe

De film ‘Celibaat’ nu te zien in de buurthuizen van Cuijk.

Over de Kruisheren van Sint Agatha.

 

De documentaire Celibaat over de Kruisheren van Sint Agatha trok veel aandacht. In Cuijk gingen al honderden bezoekers naar de bioscoop. Ook in de rest van Nederland lopen de filmzalen vol. “Ik krijg van veel mensen terug dat ze worden geraakt door de bijzondere openhartigheid en kwetsbaarheid van de kloosterlingen in de film.” aldus regisseur Daan Jongbloed (35). Deze intieme documentaire geeft een zeldzaam inkijkje in het kloosterleven van Sint-Agatha.

 

Het klooster in Sint Agatha is het oudst bewoonde klooster van Nederland en werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren. Vandaag is de kloostergemeenschap erg klein geworden. Celibaat portretteert de waarschijnlijk laatste Kruisheren van Sint Agatha; André, Joe, Edgar en Peter.

 

ONTBOEZEMINGEN

Documentairemaker Daan Jongbloed wilde geen film maken over de geschiedenis of tradities van het klooster. “Ik was nieuwsgierig naar de persoonlijke beleving van deze mannen die hun leven doorbrachten binnen de kloostermuren. Het celibataire leven werd gaandeweg het hoofdonderwerp van de film. Binnen de gemeenschap werd nauwelijks of nooit gesproken over hun celibaat, maar de behoefte om erover te praten leek er wel degelijk te zijn.” verteld Jongbloed. In deze integere documentaire weet de regisseur de taboesfeer rondom dit thema voorzichtig te doorbreken. Langzaam openen de Kruisheren en doen ontboezemingen voor de camera die ze nog nooit eerder deelden. 

 

IN DE BUURTHUIZEN VAN CUIJK

De bewoners in de omgeving van het klooster blijken nieuwsgierig naar het leven van de Kruisheren en trokken massaal naar de bioscoop. Zaal naar zaal werd uitverkocht in de Industry Bioscoop in Cuijk. Voor de mensen die de vertoningen gemist hebben komt de film nogmaals naar Cuijk. Celibaat zal ditmaal vertoond worden in meerdere buurtcentra. Regisseur Daan Jongbloed zal meestal aanwezig zijn voor een nagesprek met het publiek.

Meer informatie op: www.celibaat.com

 

VERTONINGS INFORMATIE:

 

MFA DE VALUWE 

Di 5 nov - 19:30

Do 14 nov - 19:30

Di 19 nov - 19:30

8 euro - (incl. consumptie) - kaartverkoop aan de deur of in voorverkoop bij ‘Mfa de Valuwe’ tijdens weekdagen tussen 8:30 en 17:00. Of via tel: 0485350427 (contant betalen)

Adres: De Valuwe 1, Cuijk

 

'T FORT 

Wo 6 nov - 14:00 

Wo 13 nov - 14:00

8 euro (incl. consumptie) - kaartverkoop aan de deur (contant betalen)

Adres: Cantheelen 6 20, Cuijk

 

WIJKACCOMMODATIE DE WESTER, MILL 

Wo 13 nov - 19:00

7 euro - kaartverkoop aan de deur of in voorverkoop bij De Wester tijdens weekdagen tussen 9:00 en 13:00. (contant betalen)

Adres: Havikstraat 1, Mill

 

DE OEIEP

Zo 17 nov - 15:00 

Zo 24 nov - 15:00

7 euro - kaartverkoop aan de deur (contant betalen)

Adres: Bernhardstraat 5, Cuijk

 

WIJKACCOMMODATIE DE NIELT 

Wo 20 nov - 19:00

7 euro - kaartverkoop aan de deur (contant betalen)

Adres: Lavendel 250, Cuijk