Samen eten en ontmoeten

 

Gemakkelijk, lekker en gezond eten. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In 2019 organiseren we verschillende activiteiten in de Valuwe om te laten zien hoe je op een gemakkelijke manier lekker en gezond kunt eten. Bovendien zorgt samen eten voor gezelligheid, sociale contacten en leefbaarheid in de wijk.

‘We’ zijn initiatiefnemers Dalila Sayd en Diana van Bokhoven, samen met medewerkers van GGD Hart van Brabant, Wijkraad de Valuwe, Sociom, Wereldtuin Verdeliet, Syntein, gemeente Cuijk en Gezonde Buurten.

Het volgende staat op het programma:

(je kunt op ieder item doorklikken naar de betreffende pagina)

 

Voedselapotheek Verdeliet

Workshops ‘Lekker en betaalbaar koken'

Wij(k)keuken

Recepten uit de Valuwe

Smakelijke Praatjesmaker

Recepten uit de Valuwe

Letterlijk en figuurlijk in elkaars keuken kijken. Dat kan in de Cuijkse wijk De Valuwe. Met zogenaamde receptenkaarten die overal in de wijk te vinden zijn. Recepten voor en door inwoners van De Valuwe. Een bijzonder project in het kader van Samen Goed Eten.

Het favoriete gerecht van de overbuurman. Een verrassend recept uit een andere cultuur. Of juist een klassieker, een aangevuld met een handige tip om het gezonder te maken. Je vindt het op de receptenkaarten in de reeks ‘Recepten uit de Valuwe’. Studenten van de HAS trokken de wijk in om recepten te verzamelen en het persoonlijke verhaal hierbij op te tekenen. Het resultaat: 20 recepten en verhalen uit de wijk vastgelegd op herkenbare ansichtkaarten. Multiculturele gerechten of Hollandse pot, voor-, hoofd- of nagerechten, voor elk wat wils. De kaarten zijn te vinden in supermarkten en op ontmoetingsplekken in de wijk.

Eten om te verbinden

Recepten uit de Valuwe is een onderdeel van het programma ‘Samen Goed Eten’. Doelstelling van het programma is gezond eten binnen ieders bereik te brengen. Bovendien: eten verbindt en samen eten is goed voor de leefbaarheid in de wijk. In dat kader vonden er in 2019 verschillende projecten plaats. ‘Recepten uit de Valuwe’ is één van die projecten. Studenten verzamelden de recepten en interviewden bewoners. Healthcoach Nes – woonachtig in Cuijk- voorzag de recepten van tips om het gerecht (nog) gezonder en gevarieerder te maken. Het projectteam verzorgde de vormgeving en coördinatie. En de gemeente Cuijk en Mooiland maakten drukwerk en verspreiding mogelijk.

Van Hollandse hutspot tot Vietnamese loempia’s, van tabouleh tot kiçir. De gerechten op de receptenkaarten zijn divers en gevarieerd. Ook vertellen de receptenkaarten kort het verhaal van diegene die het gerecht aangedragen heeft. Zo geven de kaarten een beeld van de kleurrijke wijk en brengen ze bewoners bij elkaar. Want eten verbindt, dat is het afgelopen jaar nogmaals onderstreept in De Valuwe.

 

Magazine / rapportage en recepten Samen Goed Eten

Het Magazine kun je het via deze link bekijken