VIN

Veilig in de Valuwe door het Valuwe Informatie Netwerk

Het Valuwe Informatie Netwerk is een samenwerking tussen Wijkraad de Valuwe, Politie en de gemeente Cuijk. Doel van dit netwerk is om de wijk met gebruikmaking van het sterke sociale netwerk, sneller te kunnen voorzien van informatie met betrekking tot de veiligheid in de wijk. Omgekeerd levert het netwerk ook weer informatie via de VIN coördinator terug aan de politie.
Vin maakt gebruik van e-mail en internet: zodra er door de wijkagent een nieuw bericht op de website wordt geplaatst krijgt iedereen die zich aangemeld heeft een berichtje met een link naar dat bericht. Als er vervolgens op deze link geklikt wordt dan kan de melding gelezen worden. Bij deze melding staat ook meteen een knop met “ik heb hierover iets te melden”, waarop gedrukt kan worden als er iemand nuttige informatie over deze melding heeft. De  e-mail adressen van deelnemers zijn, net als de meldingen vanuit de bewoners, uiteraard niet zichtbaar.
 

Een voorbeeld: er wordt de laatste tijd veel uit auto’s gestolen. De politie vermoedt dat het steeds om dezelfde dader gaat en heeft een signalement; stel de dader draagt een apart petje. Deze informatie wordt vanuit de politie naar de VIN-coördinator gestuurd en deze plaatst de melding op de website. Zodra deze melding gedaan wordt krijgt iedereen die zich hiervoor aangemeld heeft een berichtje per mail.  Ze weten dan meteen dat er sprake is van een golf van auto inbraken, en dat er dus opgepast moet worden, ook weten ze dat er uitgekeken moet worden naar iemand met een apart petje op. Mocht iemand zich herinneren de dader gezien te hebben dan kan via de knop op de website een berichtje naar de VIN coördinator gestuurd worden die op zijn beurt meteen de politie waarschuwt.

Eigenlijk betref het een win-win (vin-vin) situatie: wijkbewoners zijn sneller geïnformeerd als er iets in de wijk gebeurd en kunnen ook direct een melding hierover aan de politie doen zodat deze op hun beurt ook weer vlot kunnen reageren.